Reistrends 2017: reizigers boeken voordeligste vakantie op een zondag in januari

Expedia en Airlines Reporting Corporation (ARC) geven vijf praktische tips om volgend jaar zo voordelig mogelijk op reis te gaan 

Reizigers kunnen in het nieuwe jaar het beste op een zondag hun vakantie boeken en daarmee de grootst mogelijke besparing realiseren. Bovendien is 2017 een optimaal jaar voor reizigers om hun droomreis te plannen en uit te voeren, omdat de prijzen van vliegtickets ook in het afgelopen jaar daalden en nu op het laagste punt zijn sinds 2013. Dit blijkt uit het trendrapport ‘New Heights for Air Travel’ van Expedia, ‘s werelds grootste full-service online reisorganisatie, in samenwerking met de Airlines Reporting Corporation (ARC). De bevindingen uit dit rapport zijn gebaseerd op wereldwijde data en vliegreistrends uit 2016. Met dit rapport bieden Expedia en ARC Nederlanders vijf praktische tips om financieel slim een vakantie te boeken in 2017.

Tip 1: Plan en boek je droomreis in 2017
De prijzen van vliegtickets voor vluchten binnen een bepaalde regio zijn gedurende het afgelopen jaar gedaald. Voor een enkele reis economy-vlucht werd een gemiddelde daling van vier procent gezien. Retourtickets voor economy-vluchten lieten een gemiddelde daling zien van vijf procent. In Europa bedroeg deze prijsdaling voor economy-vluchten (zowel enkele reis als retour) vier procent. Deze prijsdalingen zetten zich voort in 2017 en daarmee is komend jaar een optimale tijd om je droomreis te realiseren.
 
Tip 2: Boek in januari
Wanneer reizigers vertrekken vanaf een Europese luchthaven, dan is januari de beste maand om vliegtickets te boeken, behalve wanneer er naar de Verenigde Staten (VS) wordt gevlogen. Voor bestemming VS is september de beste maand om je reis te boeken. Daarnaast raden ARC en Expedia aan om meer dan 21 dagen van tevoren je reis te boeken voor het vinden van de beste deals voor vluchten en hotels. Voor reizen binnen Europa wordt meer dan 85 dagen aangeraden, van Europa naar de VS 180 dagen en van Europa naar Azië 171 dagen.
 
Tip 3: Kies de zondag voor het kopen van tickets
Het trendrapport laat verder zien dat het weekend - en dan specifiek de zondag - voor Nederlanders en andere Europeanen het beste moment van de week is om een voordelige reis te boeken. Vrijdag blijkt wereldwijd de slechtste dag om een reis te boeken. Een verklaring hiervoor is te vinden bij zakenreizigers, die vooral tijdens de werkdagen van de week hun vluchten boeken. Bij vluchten naar de VS kunnen besparingen tot circa vijftig procent oplopen door op zondag te boeken in vergelijking met de laatste dag van de werkweek. Reizigers die vanaf een Europese luchthaven binnen Europa op vakantie gaan, kunnen circa dertig procent besparen door op zondag te boeken. Vliegen naar de VS kan een besparing opleveren van 22 procent door op zondag te boeken, voor Azië geldt een besparing van 13 procent.
 
Tip 4: Verbreed je horizon en kies een andere bestemming
Er vertrekken steeds meer vliegtuigen met meer stoelen naar meer bestemmingen. Bestemmingen die vroeger (te) duur klonken, worden nu goedkoper door een toename van vliegverkeer en opties voor reizigers. Het José Martí International Airport in Cuba is bijvoorbeeld zo’n rising star, waarbij er de grootste procentuele capaciteitsverandering over de periode 2015-2016 (53 procent) te zien is. Ook de luchthaven in Da Nang, de grootste stad van Vietnam, zag in dezelfde periode een capaciteitsgroei van 51 procent. Een andere opvallende bevinding is dat Mexico City en Dubai in populariteit zijn toegenomen en naar verwachting in 2017 blijven groeien in populariteit. Tot slot zagen ook India en China afgelopen jaar een enorme groei in vliegverkeer. 
 
Uit Expedia’s reisdata blijkt dat de volgende vijf bestemmingen het meest opkomend zijn in 2017 onder Nederlanders en daarmee aan populariteit winnen:
  1. Tokyo, Japan - Tokyo kent tegenstellingen van alle niveaus. Denk daarbij aan de neonverlichting, high-tech innovaties en bombastische wolkenkrabbers. Hiermee lijkt het alsof je je in deze wereldstad in een science fiction-achtige videoclip waant. Praag, Tsjechië - Met middeleeuwse kathedralen, gebouwen uit de Renaissance en barokke paleizen, wordt deze stad ook wel ‘de stad van de romantiek’ of ‘de gouden stad’ genoemd.
  2. Warschau, Polen - Polen kent mooie steden, een prachtige natuur en witte stranden. Daarnaast heeft hoofdstad Warschau een ongekende geschiedenis en staat de stad bol van de prachtige oude gebouwen en bezienswaardigheden.
  3. Lissabon, Portugal - Op zoek naar een weekend vol ontspanning, cultuur, lekker eten en prachtige muziek? Het kleurrijke Lissabon mag dan zeker niet op je bucketlist ontbreken.
  4. Gran Canaria, Spanje - Gran Canaria, een van de Canarische Eilanden, kent een vulkanische oorsprong en heeft daarmee een prachtig landschap met bergen en uitgestrekte zandvlaktes. Op dit eiland vind je rust, kun je heerlijk ontspannen, maar kun je er tevens actieve uitjes ondernemen.
Tip 5: Bespaar meer door een vlucht en hotel tegelijkertijd te boeken
Reizigers zijn vaak geneigd om eerst een vlucht te boeken en zich daarna pas te oriënteren op een hotel. Echter is het voor de reiziger zeer voordelig om een combinatie van vlucht en hotel te boeken. Een analyse van Expedia’s data laat zien dat reizigers gemiddeld 100 euro* op hun reis kunnen besparen door een combinatie van vlucht en hotel te boeken. Het tegelijkertijd boeken van vlucht en hotel blijft de makkelijkste manier voor reizigers om veel geld te besparen op hun reis.  
 
René Nieuwmans, Head of Commercial Benelux bij Expedia, over het trendrapport: “Dit trendrapport laat zien dat er door meer vliegtuigen, meer bestemmingen en lagere prijzen voor vliegtickets, er nu meer mogelijkheden zijn dan ooit om je droomreis te maken. En dat voor minder geld! Reizigers hebben nu de kans om eens een andere, opkomende bestemming te bezoeken, zoals Tokyo in Japan. We raden reizigers aan om de zondagen in januari te noteren in hun agenda, zodat ze na de feestdagen alvast hun vakantie voor het komende jaar kunnen plannen en grote besparingen in 2017 kunnen realiseren”.  
 
***
* Gemiddelde besparing van 1 januari 2016 t/m 3 november 2016 op Expedia.nl, in vergelijking met het apart boeken van vlucht en hotel.
 
Over het trendrapport ‘New Heights for Air Travel’
Het trendrapport ‘New Heights for Air Travel’ is tot stand gekomen via een samenwerking tussen Expedia Inc. en de Airlines Reporting Corporation (ARC). Het onderzoek bevat informatie uit een analyse van miljarden vluchtgegevens wereldwijd en zijn afkomstig van de aan Expedia Inc. gekoppelde websites en andere bronnen, zoals de International Air Transport Association (IATA), Diio Mi en de Airline Tariff Publishing Company (ATPCO).
 
Het volledige trendrapport is te vinden op de Expedia.com Viewfinder Travel blog