ONDERZOEK: ‘Top-10 meest zonzekere vakantiebestemmingen ter wereld’

Egypte grootste kans op zon, Phuket en Seychellen populair, maar meest regenachtig
Amsterdam, 21 mei 2013 - Voor de grootste kans op zon, reis je af naar Egypte en voor de warmste temperaturen is het aan te raden naar Dubai te gaan. Een aantal populaire vakantiebestemmingen, zoals Phuket in Thailand en de Seychellen, staan in de top tien van vakantiebestemmingen waar de meeste regen valt op aarde. Dit blijkt uit onderzoek van Expedia.nl, lokaal en wereldwijd expert op het gebied van reizen, waarbij bijna 250 vakantiebestemmingen met elkaar werden vergeleken.

Meest zonzekere plekken op aarde
De populaire vakantiebestemming Hurghada in Egypte is de meest zonzekere bestemming ter wereld. Daar valt slecht 3 mm gemiddeld per jaar en is de kans op een zonnige vakantie zeer waarschijnlijk. Dubai lijkt de beste combinatie te zijn met zonzekerheid en warmte. De stad staat op de vijfde plaats als het gaat om bestemmingen met de minste regen en heeft met 32 graden de hoogste gemiddelde jaartemperatuur van alle vakantiebestemmingen op aarde. Nederlanders hoeven niet zo ver te reizen voor zonzekerheid. De Canarische eilanden Fuerteventura en Lanzarote staan beiden in de top tien van meest zonzekere vakantiebestemmingen.

Opvallende resultaten
Uit het onderzoek komen verder een aantal opvallende resultaten naar voren. Zo is de gemiddelde jaartemperatuur in Amsterdam met 12,5 graden exact gelijk aan die van Edinburgh, Schotland. Het is te verwachten dat het in Schotland kouder is. Daarnaast is het opvallend dat het in Rotterdam minder regent (met 783 mm gemiddeld per jaar) dan in Rome ( met 797 mm gemiddeld per jaar) en in Londen (621 mm per jaar) valt er minder regen dan in Parijs (637 mm per jaar).

De populaire vakantiebestemming Phuket (2419 mm per jaar) staat op de vierde plaats als het gaat om bestemmingen met het meeste regen. Dat wordt veroorzaakt door het regenseizoen tussen mei en oktober. Ook de populaire Seychellen (2245 mm per jaar) komen voor in de top tien vakantiebestemmingen waar de meeste regen valt.

Nederlanders zijn toe aan zonneschijn
René Nieuwmans, Senior Commercial Manager bij Expedia: “Nederlanders zijn dit jaar door zowel de koude winter als het koude voorjaar extra toe aan beter weer op hun vakantiebestemming. We hebben daarom gekeken naar de gemiddelde jaartemperatuur en de jaarlijkse neerslag van bijna 250 vakantiebestemmingen. We hopen op deze manier de Nederlandse consumenten zo goed mogelijk te ondersteunen bij het kiezen van de voor hen meest geschikte vakantiebestemming. Het blijkt uit onze boekingsgegevens dat zonnige vakantiebestemmingen dit jaar meer in trek zijn, maar daarbij zien we dat dit voor een kortere duur is dan andere jaren. Het lijkt er op dat mensen toe zijn aan een korte zonvakantie na deze koude periode.”

Over het onderzoek
Het onderzoek werd uitgevoerd door Weather2Travel in bijna 250 vakantiebestemmingen over de hele wereld in opdracht van Expedia.


Top 10 - Vakantiebestemmingen met de minste regen
1) Hurghada, Egypte
2) Sharm el Sheikh, Egypte
3) Lima, Peru
4) Caïro, Egypte
5) Dubai, Verenigde Arabische Emiraten
6) Muscat, Oman
7) Las Vegas, USA
8) Fuerteventura, Spanje
9) Lanzarote, Spanje
10) Amman, Jordanië


Top 10 - Warmste plekken op aarde
1) Dubai, Verenigde Arabische Emiraten
2) Bangkok, Thailand
3) Banjul, Gambia
4) Ho Chi Minh City, Vietnam
5) Yangong, Myanmar
6) Jaipur, India
7) Angkor wat (Siem Reap), Vietnam
8) Kuala Lumpur, Singapore
9) Muscat, Oman
10)Zanzibar, Tanzania 

Lees meer over: