EVEN GEEN NEDERLANDERS OP VAKANTIE TEGENKOMEN DEZE KERST? INDIA EN IJSLAND ZIJN DAN DE BESTE BESTEMMINGEN

Expedia geeft inzicht in beste vakantiebestemmingen voor wie deze kerst het liefst zo min mogelijk landgenoten tegen het lijf loopt

Amsterdam, 18 december 2015 – Daar waar sommige Nederlanders het prettig vinden om landgenoten tegen het lijf te lopen tijdens hun vakantie, hebben anderen dit liever niet. Expedia, één van ‘s werelds grootste full-service online reisorganisaties, heeft daarom een overzicht gemaakt van landen waarvan de grote steden populair zijn onder Europese reizigers, maar die in verhouding veel minder vaak bezocht worden door Nederlanders. India en IJsland zijn volgens dit overzicht de bestemmingen waar je als Nederlander de minste kans hebt een landgenoot tegen te komen tijdens de aankomende kerstperiode. Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zijn daarentegen juist populaire bestemmingen onder Nederlanders tijdens en rondom de aanstaande kerst. 

Kerstbestemmingen waar je de minste kans hebt landgenoten tegen te komen
Volgens de data van Expedia reizen Nederlanders de komende kerstperiode in vergelijking met andere Europeanen weinig af naar met name India en IJsland. De grote steden in deze landen zijn populairder onder vakantiegangers uit andere Europese landen dan onder Nederlanders. Hierdoor is de kans kleiner daar een Nederlandse reiziger tegen te komen.

De complete top-8 van bestemmingen waar reizigers de minste kans hebben om andere Nederlanders tegen te komen de aanstaande kerst ziet er als volgt uit: 

Positie

Bestemming

1

India

2

IJsland

3

Egypte

4

Zwitserland

5

Polen

6

Japan

7

Malta

8

Mexico


Gekeken naar de top-8 lijst van andere Europese landen, valt op dat IJsland het vaakst op nummer één staat. Nederland is echter geen ‘verborgen’ bestemming voor Europeanen; ons land komt geen enkele keer voor in de top-8 lijsten van andere Europese landen met plakken waar reizigers de minste kans hebben om landgenoten tegen te komen. Opvallend genoeg komt Mexico alleen voor in de Nederlandse lijst van bekende vakantiebestemmingen waar je de minste kans hebt landgenoten tegen het lijf te lopen deze kerst. Dit geldt voor geen enkel ander Europees land.

Italianen reizen het verst, Zweden het minst ver
Vergeleken met andere Europese landen hoeven de Zweden het minst ver te reizen om hun landgenoten zoveel mogelijk te mijden deze kerst. Daarentegen moeten Italianen juist het verst reizen en de landen buiten Europa opzoeken. Acht van de tien landen die in de Italiaanse top-10 voorkomen bevinden zich op een ander continent. Voor de Zweden geldt dat juist zeven van de tien landen in hun top-8 in Europa te vinden zijn. Nederland scoort hierbij gemiddeld. We kunnen zowel dichtbij (IJsland, Zwitserland, Polen en Malta) als verder weg (India, Egypte, Japan en Mexico) onze ‘verborgen’ bestemmingen vinden en de kerst daar zoveel mogelijk zonder landgenoten doorbrengen. 

Populaire kerstbestemmingen van Nederlanders
Naast de top-8 bestemmingen met de minste kans om landgenoten tegen te komen, geeft de data van Expedia ook bruikbare inzichten in de populairste vakantiebestemmingen van Nederlanders deze kerst. In vergelijking met het voorgaande jaar ziet de top-8 er voor dit jaar als volgt uit: 

Positie

2014

2015

1

Verenigd Koninkrijk

Verenigd Koninkrijk

2

Verenigde Staten

Verenigde Staten

3

Duitsland

Duitsland

4

Frankrijk

Nederland

5

Spanje en de Canarische Eilanden

Frankrijk

6

Nederland

Spanje en de Canarische Eilanden

7

Italië

Italië

8

Verenigde Arabische Emiraten (VAE)

Thailand


Vergeleken met vorig jaar zien we dat de top drie van meest populaire bestemmingen onder Nederlandse vakantiegangers voor de komende kerst hetzelfde is gebleven; het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Duitsland blijven populair.

Vakantie in eigen land stijgt in populariteit
De top-8 reisbestemmingen met de grootste groei in populariteit voor Nederlanders deze kerst ten opzichte van vorig jaar is als volgt: 

Positie

Bestemming

Groeipercentage

1

Nieuw-Zeeland

139%

2

Nederland

123%

3

Thailand

111%

4

Oostenrijk

108%

5

Indonesië

89%

6

België

85%

7

Italië

82%

8

Australië

80%


Nieuw-Zeeland is als vakantiebestemming het meest (+139 procent) in populariteit gestegen onder Nederlanders. Daarnaast is er een grote toename zichtbaar in vakantiegangers die hun kerstvakantie in eigen land doorbrengen. Nederland als kerstbestemming is in populariteit gestegen met 123 procent, een trend die Expedia ook eerder dit jaar zag. Dankzij deze stijging is ons eigen land van plek zes naar plek vier gestegen op de lijst van populaire vakantiebestemmingen deze kerst. Ook Thailand is flink in populariteit gestegen, met een groei van 111 procent. Nederland kent als vakantiebestemming de grootste groei onder Spanjaarden (+129 procent), Noren (+88 procent), Ieren (+95 procent) en Duitsers (+52 procent).

René Nieuwmans, Head of Commercial Benelux bij Expedia, hierover: “Reizigers die deze kerst geen landgenoten willen tegenkomen, kunnen beter naar bijvoorbeeld India en IJsland gaan dan naar het Verenigd Koninkrijk of de Verenigde Staten. Het is altijd interessant om te zien naar welke landen Nederlanders graag reizen en terugkeren, maar met een overzicht van minst bereisde landen onder Nederlanders hopen we reizigers te inspireren en hen te helpen nieuwe bestemmingen te ontdekken. Bovendien kunnen reizigers door hotel en vlucht te combineren mooie besparingen vinden op Expedia.nl, ook tijdens de aanstaande kerstperiode.”