Onderzoek: Nederlanders verkiezen reizen met vrienden boven reizen met kinderen

Duitsers dol op naaktzonnen, Italianen grootste zonaanbidders

Laptop op strand.jpg


 Amsterdam 21 mei 2012 - Expedia.com, 's werelds grootste online reisbureau, heeft vandaag de resultaten bekendgemaakt van het 'Life's a beach 2012'-onderzoek. Dit is een analyse van het gedrag en de voorkeuren voor een strandvakantie onder de reizigers in Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Europa, Azië en Australië. Internationaal onderzoeksbureau Harris Interactive voerde een online onderzoek uit onder meer dan 8.500 consumenten in 21 landen.

Een strandvakantie is veruit de favoriete vakantie bij de meerheid van de reizigers wereldwijd. Uit de resultaten bleek dat ondanks de economische druk een strandvakantie nog steeds populair is; reizigers plannen zelfs vaker dan vorig jaar een vakantie naar zee. Meer dan de helft (52 procent) van de respondenten is het komende jaar van plan om zijn vakantie op het strand door te brengen. Vorig jaar was dit 45 procent.

Relaxen en outdoor-activiteiten het populairst bij Nederlandse strandliefhebber
Wanneer Nederlandse reizigers eenmaal per jaar op vakantie zouden kunnen, kiest 60 procent ervoor om er in de zomermaanden tussenuit te gaan. Nederlanders willen de zomervakantie het liefst verblijven aan het strand met genoeg tijd om te relaxen (30 procent), gevolgd door outdoor-activiteiten (20 procent) zoals wandelen, fietsen en zwemmen. Met name mannelijke respondenten onder de 40 gaven hier de voorkeur aan. Achttien procent van de Nederlandse respondenten geeft de voorkeur aan een romantische vakantie met hun partner. Dit percentage is vooral te danken aan de vrouwelijke respondenten onder 40 jaar. Familiebezoeken (7 procent) en culturele- en shopvakanties (9 procent) scoren laag.

Strandvoorkeuren van Nederlanders ten opzichte van de rest van de wereld
Wat betreft reisgezelschap verkiezen Nederlanders reizen met vrienden boven reizen met hun kinderen. Nederlanders: vrienden 22 procent  vs kinderen 15 procent. Inwoners van Ierland, Noorwegen en Frankrijk reizen het liefst met kinderen. Zij scoren boven de 30 procent waarbij het gemiddelde van Europa 27 procent is. Ook vindt slechts 30 procent van de Nederlanders de geschiktheid voor families van het strand niet zo belangrijk bij de keuze voor een strandvakantie. In tegenstelling tot Franse en de Spaanse vakantiegangers waarvan de helft van de respondenten dit als belangrijkste voorwaarde geeft. Mexicanen voeren de boventoon, 81 procent van de Mexicaanse respondenten vindt de geschiktheid van strand voor families een belangrijke overweging.

Land

Reizen met kinderen tijdens de laatst genoten vakantie

Reizen met kinderen tijdens de komende vakantie

Geschiktheid voor families belangrijke factor bij keuzeproces

Ierland

40 procent

42 procent

48 procent

Noorwegen

35 procent

32 procent

44 procent

Franrkijk

31 procent

32 procent

49 procent

Spanje

30 procent

29 procent

50 procent

EU (gemiddeld)

29 procent

27 procent

39 procent

Wereldwijd  (gemiddeld)

28 procent

31 procent

53 procent

Italië

24 procent

22 procent

40 procent

Nederland

21 procent

15 procent

30 procent

Spaanse en Ierse strandliefhebbers worden het meest beïnvloed door meningen van familie en vrienden bij de keuze van hun strandvakantie. Nederlanders (20 procent) baseren de keuze op met name travel sites en magazines. De Britse toerist is het meest georganiseerd. Vijfendertig procent van de Britse reizigers plant zijn vakantie meer dan zes maanden van te voren. In vergelijking met de rest van Europa komen de Nederlanders in de buurt van de Britten met 30 procent van de respondenten die ver vooruit plant.

Ondanks het zorgeloze karakter van een zonovergoten week op het strand, blijven strandgangers kostenbewust. Volgens 77 procent van alle respondenten wereldwijd zijn de totale kosten van een strandvakantie de belangrijkste factor voor het kiezen van de vakantie, gevolgd door de kwaliteit van het strand (72 procent). Dit geldt niet voor Nederlandse strandgangers. Nederlanders hechten de meeste waarde aan de kwaliteit van het strand en vinden de prijs van onder andere de vlucht in vergelijking met de andere landen een van de minst doorslaggevende factoren bij de bestemmingskeuze. Dit is waarschijnlijk te verklaren doordat Nederlanders  veelal met de auto reizen. Tweeënzestig procent van de Nederlandse strandliefhebbers verblijft namelijk het liefst in Europa. Wereldwijd  geven reizigers de voorkeur aan Noord-Amerika voor een strandvakantie (39 procent). Europa (13 procent), Hawaï (13 procent), Azië (10 procent) en de Cariben (10 procent)  zijn daarna populaire bestemmingen. De Noren (94 procent), Denen (90 procent), Nederlanders  (90 procent) en Ieren (98 procent) reizen als strandliefhebbers bijna allemaal af naar het buitenland om te genieten van het strand. Het overgrote deel van de inwoners van Spanje blijft in eigen land voor een strandvakantie, namelijk 80 procent.

René Nieuwmans, Senior Product Manager Expedia. "Door het 'Life's a Beach 2012-onderzoek komen we achter voorkeuren en prioriteiten van elke markt in de wereld. Dit is een perfecte manier om aan de lokale wens van elk land tegemoet te komen. Aangezien de Nederlandse vakantieganger de voorkeur geeft aan een vakantie in Europa tijdens de zomerperiode willen wij als online reisbureau daar zo goed mogelijk op inspelen. Dit doen we onder andere door met gepaste aanbiedingen te komen naar de Costa del Sol en de Côte d'Azur. "

Opvallende resultaten wereldwijd

 • Opvallend is dat Italianen de grootste zonaanbidders zijn; zij verbleven gemiddelde 10,2 dagen van hun vakantie aan het strand; in tegenstelling tot Koreanen die slechts 3,2 dagen per reis aan het strand doorbrachten.
 • Amerikanen zijn gewoontedieren. Eén van de minst belangrijke criteria voor de Amerikanen bij het kiezen van een strandbestemming is het verlangen naar het ontdekken van een nieuwe locatie.
 • Nederlanders zijn samen met de Zweden en Italianen het minst bang voor haaien, terwijl 1 op de 5 inwoners van Singapore altijd angstig is voor haaien.
 • Mogelijk houden onze oosterburen niet van witte strepen op hun gebruinde lichaam. Van alle respondenten houden Duitsers (15 procent) het meest van naaktzonnen. Daarnaast vinden ze het prima om hun dagen door te brengen met compleet onbekenden.
 • Indianen, Mexicanen en Canadezen zijn het meest actief tijdens hun strandvakantie. Zij doen veel aan snorkelen, jet skiën, body surfen, surfen en waterskiën. Inwoners van Nieuw-Zeeland (36 procent) en Australië (35 procent) vissen het liefst aan het strand.
   
  De volledige resultaten van het 'Life's a Beach-onderzoek 2012' en deInfographic  zijn hier te vinden. 

  Over het onderzoek
  Voor het 'Life's a Beach 2012'-onderzoek, ondervroeg Harris Interactive meer dan 8.500 inwoners van Argentinië, Australië, Brazilië, Canada, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Ierland, India, Italië, Japan, Mexico, Nederland, Nieuw Zeeland, Noorwegen, Spanje, Zweden , Zuid-Korea, Singapore, Engeland en de Verenigde Staten.
Lees meer over: