De monumentale schoonheid van tien Europese begraafplaatsen

Al sinds de achtste eeuw wordt op 2 november Allerzielen gevierd. Op deze dag gaan veel mensen naar het kerkhof om hun dierbaren te gedenken. Maar het is eigenlijk zonde om je bezoek aan een begraafplaats te beperken tot één keer per jaar. In veel grote steden vind je namelijk prachtige oude begraafplaatsen met indrukwekkende grafmonumenten. Met het steeds populairder wordende Halloween, de avond voorafgaand aan Allerzielen voor de deur, selecteerde Expedia.nl tien Europese begraafplaatsen die de moeite waard zijn om te bezoeken.

 

In ons land vind je prachtige grafmonumenten op de begraafplaatsen van bijvoorbeeld Zorgvlied in Amsterdam, waarvan het oudste deel is ontworpen door Jan David Zocher (die ook het Vondelpark ontwierp), Moscowa in Arnhem - waar al bijna 50.000 mensen liggen begraven - en de oudste Joodse begraafplaats van Nederland; Beth Haim in Ouderkerk aan de Amstel. De meeste begraafplaatsen in Nederland zijn vrij toegankelijk, maar er zijn niet veel mensen die daar op hun vrije dag heen gaan.

 

Een bezoek aan een begraafplaats staat meestal ook niet bovenaan het lijstje tijdens een citytrip. En dat is eigenlijk jammer, want ook in het buitenland vind je schilderachtige begraafplaatsen die vaak de moeite waard zijn om tijdens zo’n trip even te bezoeken. Naast de pracht van de monumentale graftomben zijn de kerkhoven eveneens een oase van rust in de drukke steden waar je ongestoord kunt wandelen.

 

Onderstaande tien begraafplaatsen moet je volgens Expedia zeker bezoeken wanneer je in de buurt bent van één van deze steden.

 

Père-Lachaise in Parijs

Misschien wel het bekendste kerkhof van Europa. Hoewel de locatie bij de oprichting in 1801 geen groot succes was, telt het Cimetière Père-Lachaise vandaag als grootste begraafplaats van Parijs met ruim 69.000 grafzerken. Ongeveer de helft daarvan zijn beschermde monumenten. De meeste bezoekers van Père-Lachaise gaan op zoek naar de graven van de vele beroemdheden. De lijst is lang: van Frédéric Chopin, Edith Piaf en Jim Morrison tot Karel Appel, Amadeo Modigliani, Laurent Fignon en Oscar Wilde. Dit gebied van 44 hectare telt zo’n 5.000 bomen, is een ideale plaats om tot rust te komen en heeft meer dan 15 km aan wandelpaden.

 

Cimitero Monumentale in Milaan

Een kerkhof dat zeker de moeite waard is om te bezoeken, is het Cimitero Monumentale in Milaan. Sinds de opening in 1866 vonden bekende Milanese families en ook musici er hun laatste rustplaats. Zoals Davide Campari, bekend van de gelijknamige likeurdrank. Zijn graftombe is een reproductie van Leonardo Da Vinci’s ‘Laatste Avondmaal’. Volgens de overlevering zou de Judas-figuur aan de tafel een evenbeeld zijn van zijn grootste concurrent destijds.

 

Highgate Cemetary in Londen

Highgate Cemetary ligt ten noorden van Londen en wordt weleens omschreven als één van grootste schatten van Engeland. Het maakt deel uit van de Magnificent Seven-begraafplaatsen in en rond Londen. Het bestaat uit een oostelijke en westelijke begraafplaats, waarbij het westelijk gedeelte het oudste is. Trekpleisters daar zijn de overwoekerde Egyptische Avenue en de Circle of Lebanon, een deels ondergrondse cirkel met grafkelders. ‘East Cemetary’ is het bekendste gedeelte, met de graftombe van Karl Marx als één van de meest bezochte plekken.

 

Dracula achterna op Whitby Cemetery

Meer naar het noorden van Engeland, tussen Leeds en Newcastle, ligt Whitby. Een klein dorp omringd door het North York Moors National Park. De grafstenen rond de Church of Saint Mary aan de ruïne van de Whitby Abbey staan bovenop een klip aan de kust. Niet verwonderlijk dat Bram Stoker hier inspiratie vond voor zijn verfilmde klassieker ‘Dracula’. Schrik niet als je daar rondloopt overigens, want dankzij deze film is deze plek een gewilde stop voor Gothic-aanhangers.

 

Kus des dood in Barcelona

Wie naar Barcelona gaat, kan Montjuich over het hoofd zien. Deze heuvel aan de kust was onder meer het toneel voor de Olympische Spelen (1992). Ook is er een aantal musea terug te vinden, waaronder dat van Miro. Wat maar weinig mensen weten, is dat op Montjuich ook een grote begraafplaats ligt. Als bezoeker kun je er een artistieke of historische route volgen. Voor één van de bekendste grafmonumenten - ‘El Beso de la Muerte’ - moet je naar de kleinere begraafplaats Poble Nou, op 5 km van Montjuich.

 

Muzikaal kerkhof in Wenen

Zentralfriedhof is het grootste kerkhof van Wenen en ligt rond de Sint Karel Borromeuskerk. Het kerkhof heeft aparte gedeeltes voor de verschillende godsdiensten. Toch is deze begraafplaats vooral bekend als laatste rustplaats van diverse componisten, waaronder Ludwig van Beethoven, Frans Schubert, Wolfgang Amadeus Mozart, Johannes Brahms en Johan Strauss.

 

Praag: oudste Joodse begraafplaats

In de Josefov-wijk van de Tsjechische hoofdstad Praag vind je het Oud Joods Kerkhof, het grootste Joodse kerkhof in Europa en één van de oudste ter wereld. Het gaat terug tot de 15de eeuw en telt ongeveer 12.000 grafstenen. Aangezien de ruimte schaars was, werden lichamen bovenop elkaar begraven, soms met wel tien graven boven elkaar.

 

Stockholm Sodermalm kerkhof

Nummer 558 op de Unesco Werelderfgoedlijst is de Skogskyrkogården-begraafplaats in Stockholm. Deze begraafplaats tussen de dennen omvat tal van paviljoenen, kapellen en combineert natuur en architectuur op zo’n manier, dat het één geheel wordt. Het is de laatste rustplaats van onder andere Greta Garbo.

 

Agramonte: van cholera tot Porto’s mooiste

De Agramonte-begraafplaats is uitgegroeid tot één van de mooiste plekjes in Porto. Hij werd rond 1850 opgericht om de vele doden als gevolg van een grote cholera-epidemie te begraven. Als je deze begraafplaats in het voorjaar bezoekt, krijg je er de schoonheid van bloeiende magnolia’s bij.

 

Berlijn: gebroeders Grimm

Tussen de Berlijnse dierentuin en de oude luchthaven Tempelhof ligt één van de belangrijkste Berlijnse kerkhoven: het Alter St.-Mattaüs-Kirkhof. Op deze kleinere begraafplaats liggen onder meer de bekende sprookjesschrijvers Jacob en Wilhelm Grimm begraven.

 

Goed te weten: veel van deze begraafplaatsen hebben een eigen website waar je alle graven kan terugvinden.

 

Via Expedia.nl kun je zelf een citytrip samenstellen. Je hebt keuze uit honderden vliegtuigmaatschappijen om je naar je bestemming te brengen en tienduizenden hotels in Europa van waaruit je je citytrip kunt ondernemen.

 

***

 

Over Expedia

Expedia is 's werelds grootste online reisbureau en biedt toegang tot honderdduizenden accommodaties over de hele wereld, inclusief boetiekhotels en grote hotelketens. Bij Expedia vind je daarnaast vluchten van meer dan 400 luchtvaartmaatschappijen, een ruim aanbod aan huurauto’s en diverse activiteiten op de bestemming van je keuze.

 

Met behulp van speciale online tools helpt Expedia haar klanten bij het verfijnen van hun keuzes en het samenstellen van een reis die aansluit bij de individuele wensen. Met de bekroonde Expedia App kunnen klanten nu ook vluchten en hotels boeken, waar en wanneer dan ook. De mobiele app van Expedia biedt daarnaast handige tools voor het beheren van reizen. Denk bijvoorbeeld aan kaarten van luchthaventerminals, uitchecktijden van hotels, meldingen over de vluchtstatus en routebeschrijvingen naar het hotel.

 

Met Expedia+, het loyaliteitsprogramma van Expedia, kunnen reizigers bovendien punten verzamelen door vluchten, hotels of een huurauto te boeken opwww.expedia.nl en deze punten inwisselen voor korting op hun volgende reis. Bovendien geeft Expedia+ klanten exclusieve toegang tot speciale deals, bonusaanbiedingen en andere voordelen. Ga voor reisinspiratie en -tips naarinspiratie.expedia.nl of bezoek onze Facebook-pagina.

 

Expedia.nl is onderdeel van Expedia, Inc. en helpt zowel zakenreizigers als vakantiegangers om eenvoudig een reis zoeken, plannen en boeken. In samenwerking met reisleveranciers zorgt Expedia daarnaast voor toenemende vraag en directe boekingen en biedt adverteerders de mogelijkheid om reizigers te bereiken via Expedia Media Solutions. Expedia is tevens de drijvende kracht achter boekingen voor ‘s werelds grootste luchtvaartmaatschappijen en hotelketens, top consumentenmerken, websites met hoge bezoekersaantallen en duizenden actieve partners via het Expedia® Affiliate Network.

 

Expedia, Expedia.nl en het vliegtuiglogo zijn handelsmerken van Expedia, Inc in de Europese gemeenschap en enkele andere rechtsgebieden. Alle andere handelsmerken zijn eigendom van hun respectievelijke eigenaren © 2015 Expedia, Inc. Alle rechten voorbehouden. CST: 2029030-50.

 

Meer informatie

Whizpr

Julien Harbers / Kees Verheij / Mandy Visser

Tel.: 0317 410483

E-mail: expedia(at)whizpr.nl

Lees meer over: